Händelser 2016

Gullholms resan den 29 maj

 

 

Att göra en resa med m/s Soten på våren har blivit en tradition. I år styrde kaptenen Göran Hahne stäven söderut, mot Gullholmen. Vädret var behagligt och lagom. De som embarkerade på Smögen och Malmön undfägnades med kaffe med fralla. I Lysekil steg resten av sällskapet ombord.

 

Gullholmen angjordes och man var framme vid Skepparmuséet. Ett sjömanshem där tiden stått stilla i över 100 år. Här bodde två syskon som var ogifta. Ingen av deras blivande partner var goda nog att komma in i familjen. Brodern var storsjöfiskare och hade fiskat ute på bankarna. Han inköpte en Engelsk kutter, ett sjövärdigt fartyg passande för storsjöfiske. Man fiskade makrill som bereddes och exporterades till USA, ett tilltugg på barerna. Gav goda förtjänster tills förbudstiden infördes.

 

I detta hem fanns allt inom husgeråd, kläder, utrustning, redskap och leksaker helt intakt. Besökarna fick en god inblick i livet i ett välbeställt skepparhem för 100 år sedan.

 

Fastigheten testamenterades med lösöre och allt till en museé stiftelse som nu driver verksamheten.

 

Huset hade fyra våningar. Efter alla trappor var det skönt att gå ombord på Soten igen. På hemvägen dukades den utsökta västkustsbuffén med havets läckerheter. Kaffe med kaka.

 

Göran Hahne guidade och underhöll med mustiga skepparhistorier. Det fanns ju mycket att berätta om under resan både i nutid och från forntid.

 

Långt fram på eftermiddagen angjordes de olika hamnarna och resenärerna steg i land, belåtna och med många intryck att smälta.